Notis Hak Cipta

PERHATIAN:
Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini perlulah mendapat izin daripada JUITA MUSA. Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari Blog JUITA MUSA ini. Harap maklum. Terima kasih. © JUITA MUSA


Saturday, September 11, 2010

duit rayep0n xlaku...



"bila tiba raya...hati teringat kat kampung To' Uban..meriah sangat. sume balik, takde yang miss. sepupu sepapat pon ramai...almaklum bleh katekan 1 kampung tu family aku. tp, bila Tok dh xde, sume dah besar n sibuk ngan urusan msing2 n aku p0n di perantauan..sume dah berpecah...kekadg, batang hidung p0n xnampak. kot2 selisih bahup0n tak kenal...”- my childhood in memory

Ingat lagi kitorg main tarik upih…seingat aku la, tu la suasana kampung yang paling aku suke. Kalo bleh, nak jer rakam detik manis ngan sdara mara nih. Usai solat raya, kami terus balik kampung. Nak wat camner, bimbang kot2 xsempat beraya dengan sdara…al maklum lah nak duit raya. Sampai kampung, seusai aku n adik-bradik bersalam n berpeluk ngan mek n che (panggilan nenek n datuk), aku terus tanpa berlengah lagi join sepupu sepapat main depan laman rumah tok Che. Sambil main tuh telinga dibingitkan dengan bunyi hon keretapi. Terkejar-kejarlah cz nak tengok keretapi, balik kampung baru bleh kenal ngan keretapi nih, that’s why kalo dengar or tengok keretapi ker, terimbas kenangan aku kat kampung. Bila la pulak nak merasa camni. Malam pulak, sesi bilang duit raya. Sume tunjuk duit raya. Hah, fulus yang paling sikit aku la…entah kenapa, aku pelik gak. Mula la mintak mak topup duit tuh, bagi banyak sikit..he3 memang la.

Berebut-berebut nak duit raya tu biarlah time kecik jer. Mercun plak tak ler main cz takut terputus jari-jemari, sekadar bunga api jer, t upon xpuas main. Bila dah bergelar dewasa nih, sume tuh tak penting, yang paling penting rapat dengan keluarga, tak kisah la spupu or sdara jauh dekatp0n, ukhuwwah sedarah daging tu kena jaga..kena jaga sangat. Jangan pulak masing-masing nak pertahankan ego yang kalo tinggip0n xkan bleh mencapai langit, kalo rendahp0n, xle sedalam laut. Seciputpon x. So, di hari mulia n diberkati nih, pakat2 le kita bermaafan yer.

Bile citer tentang raya nih, memang sume ade kisah menarik. Kisah aku tak menarik manap0n, cume yang aku nak pesan kat sini…biarlah dah besar panjang, sesibuk cam perdana menteri atau duk jauh manap0n, family kena ingat n jangan biarkan bertaburan hingga batang hidung tak kenal. 

“Kekadang, hidup ni dirasakan indah seakan berada di syurga, namun keindahan itu hanya khayalan kerana impian indah itu tak semestinya tercipta untuk kita sorang jer…kena juga share dengan orang lain, terutama orang terdekat dengan kita”. Kalo hidup aku-aku, kau-kau, duit raya p0n xlaku kat dunia nih. Sesiapapon xsuka hidup berseorangan biarpun dapat duit raya paling banyak. Sayangi famili anda

Salam eid mubarak. "Kullu 'am wa antum toyyiban"

*Cerita nih hanya celoteh utk raya jer..Kalo ikutkan banyak lagi…gambar plak skadar hiasan. Limited edition. The end…

No comments:

Post a Comment

eyes of views

Followers

SYED QUTB:

"Kita akan merasa sempit apabila kita memikirkan kitalah yang akan memulakan dan mengakhiri dakwah ini. Tetapi apabila kita memikirkan kita ini adalah satu mata dari mata-mata rantai yang panjang, kita akan bergembira dan bersemangat untuk berjuang kerana kita tahu akan ada orang yang menyambung perjuangan kita dan orang itu tidak lain dan tidak bukan ialah GENERASI MUDA".

true friend..

Daisypath Friendship tickers

10 sebab hati buta:

"Maka tidak pernahkah mereka berjalan di bumi, sehingga hati (akal) mereka dapat memahami, telinga mereka dapat mendengar? Sebenarnya bukan mata itu yang buta, tetapi yang yang buta ialah hati yang di dalam dada". -al-Hajj: 46

1) Kamu mengenal Allah, tetapi kamu tidak tunaikan haq-Nya.
2) Kamu sangka kamu cintakan Rasulullah s.a.w, tetapi kamu tinggalkan Sunnahnya.
3) Kamu telah membaca Al-Quran, tetapi kamu tidak beramal dengannya.
4) Kamu telah makan nikmat-nikmat Allah, tetapi kamu tidak tunaikan syukur-Nya.
5) Kamu telah berkata syaitan itu musuh kamu, tetapi kamu tidak menentangnya.
6) Kamu berkata bahawa syurga itu benar, tetapi kamu tidak beramal dengannya.
7) Kamu berkata bahawa neraka itu benar, tetapi kamu tidak lari daripadanya.
8) Kamu telah berkata bahawa mati itu benar, tetapi kamu tidak bersedia baginya.
9) Kamu bangun dari tidur lalu kamu ceritakan segala keaiban manusia, tetapi kamu lupa keaiban kamu sendiri.
10) Kamu kebumikan mayat-mayat manusia, tetapi kamu tidak mengambil pelajaran daripadanya.

*Maka, inilah sebabnya kenapa doa kita tidak dimakbulkan...


ViEw oF My LiFe :)

ViEw oF My LiFe :)
Lihatlah dunia seperti ia sebenarnya...bukan seperti yang kau harapkan>>