Notis Hak Cipta

PERHATIAN:
Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini perlulah mendapat izin daripada JUITA MUSA. Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari Blog JUITA MUSA ini. Harap maklum. Terima kasih. © JUITA MUSA


Monday, November 2, 2009

PBSM '09 PENGIKAT UKHUWWAH ISLAMIAH



Alhamdulillah..penat PBSM '09 (Program Bakti Siswa Mesir) dah reda. Syukur gak program dah berjaya dilaksanakan walaupun masing2 busy ngan kerjaya. Pe2 p0n, yang penting kerjasama dan semangat Islam.
Hati pulak  trase rindu dengan family angkat di kampung Bakong nun jauh di pandangan. 1st time kenal kampung Bakong, cam teruja pulak dengan pemandangan 'the nature of Bakong'. Wow...menarik sangat...sesuai kalo 'homestay' kat tempat menarik ni. 4 hari 3 malam ni (start 29 okt - 1 Nov 2009) memang satu masa yang singkat untuk meng'explore kampung dan meredah sawah padi yang luas mata memandang, dusun2 yang subur dengan tamanan sayur2an & buah2an tempatan dan juga mengenali anak2 kampung. Mesra rakyat kampung Bakong begitu mengikat hati sesiapa yang bermalam di sini, terutama bab ukhuwwah...em memang xleh lawan kamp0ng len kot.

InsyaAllah kalo xde aral melintang, aku akan jengok mok2, mek2,ayoh2 kat kg Bakong ni. Sayu sangat time nak tinggalkan kg ni. Terusik seketika hatiku time diorg sanggup tunggu aku balik cz nak makan skali...biarp0n hr tu aku terpaksa makan kat tempat progrm cz nk siapkan keja, tp balik2 diorg blum makan lagi...hu3 terkejut plak aku dibuatnya..dah ler aku xsempat nak tolong diorg masak cz busy ngan program itu ini...tunggu aku lak..so, apa lagi aku wat2 lapar n terus aku hidangkan makanan utk diorg..hu3 biar p0n aku dah kenyang sesangat cz 3 round dah makan...ha3 berjaya gak aku cover :p..biasa la nak jaga hati mak bapak...kena ler anak main peranan...jangan pulak hati mereka terpanah dengan tingkah-laku kita yang xdisedari...biarp0n mereka tu mak bapak angkat kita.

M'be adhoc len p0n sama...almaklum la, kitorg adhok, ktorg gak AJK n kitorg gak anak angkat...cz ramai org kampung nak amik anak angkat, terpaksalah kitorg tersenarai gak. Namun, syukur sangat dapat family yang terlalu 'take care' dan time balikpun mereka sanggup hantar aku kat rumah..."Ya Allah syukur sangat kerana mengenali mereka. Harap sangat Allah tetapkan hatiku merindui mereka dengan ukhuwwah yang terjalin indah ni".

Kepada Mek (Mak Do Ghomoh) dan Ayoh (Pak Do Ghomoh), abg Lie & kak Su, abg Wan & kak La, adik Ida dan seluruh rakyat kampung Bakong Bachok Kelantan, insyaAllah kami sentiasa mengingati korang sume dan kami doakan kesejahteraan penduduk kg dengan ukhuwwah Islamiah, tarbiah Islam dan hidup atas dasar Islam. Ameen. :>

1 comment:

  1. salam...
    wah k.ju..xaci sungguh korang..memang saja eh wat lmbt2 supaya kitaorg xleh ikut sama..huhu..sedihnye...xpe la...redha2...
    papepun tahniah sebab berjaya buat...len kali klu wat tu wat la awl2 sket...biar budak2 medic leh join..kitaorg xleh nk poteng kuliyah..huhu..

    ReplyDelete

eyes of views

Followers

SYED QUTB:

"Kita akan merasa sempit apabila kita memikirkan kitalah yang akan memulakan dan mengakhiri dakwah ini. Tetapi apabila kita memikirkan kita ini adalah satu mata dari mata-mata rantai yang panjang, kita akan bergembira dan bersemangat untuk berjuang kerana kita tahu akan ada orang yang menyambung perjuangan kita dan orang itu tidak lain dan tidak bukan ialah GENERASI MUDA".

true friend..

Daisypath Friendship tickers

10 sebab hati buta:

"Maka tidak pernahkah mereka berjalan di bumi, sehingga hati (akal) mereka dapat memahami, telinga mereka dapat mendengar? Sebenarnya bukan mata itu yang buta, tetapi yang yang buta ialah hati yang di dalam dada". -al-Hajj: 46

1) Kamu mengenal Allah, tetapi kamu tidak tunaikan haq-Nya.
2) Kamu sangka kamu cintakan Rasulullah s.a.w, tetapi kamu tinggalkan Sunnahnya.
3) Kamu telah membaca Al-Quran, tetapi kamu tidak beramal dengannya.
4) Kamu telah makan nikmat-nikmat Allah, tetapi kamu tidak tunaikan syukur-Nya.
5) Kamu telah berkata syaitan itu musuh kamu, tetapi kamu tidak menentangnya.
6) Kamu berkata bahawa syurga itu benar, tetapi kamu tidak beramal dengannya.
7) Kamu berkata bahawa neraka itu benar, tetapi kamu tidak lari daripadanya.
8) Kamu telah berkata bahawa mati itu benar, tetapi kamu tidak bersedia baginya.
9) Kamu bangun dari tidur lalu kamu ceritakan segala keaiban manusia, tetapi kamu lupa keaiban kamu sendiri.
10) Kamu kebumikan mayat-mayat manusia, tetapi kamu tidak mengambil pelajaran daripadanya.

*Maka, inilah sebabnya kenapa doa kita tidak dimakbulkan...


ViEw oF My LiFe :)

ViEw oF My LiFe :)
Lihatlah dunia seperti ia sebenarnya...bukan seperti yang kau harapkan>>